Een bio-ethanolhaard in huis: de voor- en nadelen

//Een bio-ethanolhaard in huis: de voor- en nadelen

Een bio-ethanolhaard in huis: de voor- en nadelen

Al jaren hebben wij, met groot plezier, een bio-ethanolhaard in huis. Wij kozen voor een inbouw haard, maar een bio-ethanolhaard is ook vrijstaand te koop. Omdat ik hier regelmatig vragen over krijg leek het mij goed een keer de voor- en nadelen over de bio-ethanolhaard op te schrijven. Dus overweeg jij een bio-ethanolhaard aan te schaffen? Of wil jij graag een haard in huis, maar ben jij er nog niet over uit wat voor soort haard je wilt? Lees dan vooral even dit artikel.

Waarom wij een bio-ethanol haard uitkozen

Ruim drie jaar geleden maakten wij plannen voor onze nieuwbouwwoning. Eén ding was zeker: er moest een haard in de woonkamer komen. Het liefst wilden wij een gashaard, of eventueel een houtkachel. Voor ons stond gemak in ieder geval op dat moment voorop. We moesten veel keuzes voor onze nieuwbouwwoning maken en daarom wilden we niet teveel regelen voor een haard.

Helaas bleek de projectontwikkelaar niet mee te werken. Het enige wat hij kon doen was gaten maken in de verdiepingsvloeren op de plek waar de kachel zou komen. Maar een schacht maken was niet mogelijk. Ook een afvoer naar de achterkant van de woning was volgens de projectontwikkelaar niet mogelijk, omdat dit volgens regelgeving niet was toegestaan. Daarnaast zou een schacht naar het dak betekenen dat we minimaal 1 zonnepaneel minder konden plaatsen.

Op dat moment hebben we daarom besloten dit niet in de projectbouw te laten meenemen. Mede omdat de kosten voor een haard toch veel duurder zouden uitpakken dan dat we hadden gehoopt. De wens voor een haard was echter niet opeens verdwenen. Daarom kwamen wij uit op een bio – ethanolhaard. Ik vertel je graag over onze belangrijkste overwegingen.

bio ethanolhaard geverfd

Voordelen van een bio-ethanolhaard

 • Een bio-ethanolhaard is duizenden euro’s goedkoper dan een gashaard of houtkachel.
 • Een bio-ethanolhaard geeft echt vuur, en daarmee ook warmte af. De warmte is wel minder dan bij bijvoorbeeld een gashaard, maar toch behagelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische haard, die helemaal geen warmte afgeeft.
 • Bio-ethanolhaarden zijn in verhouding tot bijvoorbeeld een houtkachel milieuvriendelijker. Zo stoot hij bijvoorbeeld geen roet uit. Een elektrische haard is echter nog milieuvriendelijker, maar dan heb je geen echte vlam.

Fabels over een bio-ethanolhaard

 • Een bio-ethanolhaard stinkt. Dit was de meest gehoorde reactie toen wij vertelden een bio-ethanolhaard te willen aanschaffen. Ik heb hiervoor uren research gedaan op internet en las wisselende reacties. In de praktijk blijkt het gelukkig niet waar te zijn dat een bio-ethanolhaard stinkt. Een bio-ethanolhaard ruikt, dat wel. Dit merk je alleen als je vanuit een andere ruimte de woonkamer in loopt. In de woonkamer ruik je niks. En stinken, nee dat echt niet. Wij kopen de bio-ethanol trouwens gewoon bij de Action. Wellicht dat een ander merk weer anders ruikt.
 • Een bio-ethanolhaard is gevaarlijk. Ook dit horen wij vaak. Maar als je gewoon je boerenverstand gebruikt is dit niet waar. Vul nooit een bio-ethanolhaard bij als deze nog warm is. Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren niet blij de vlam kunnen komen. Mors geen bio-ethanol naast de haard, of ruim het indien dit toch gebeurd direct op. Maar dit zijn wat mij betreft basisprincipe’s die een bio-ethanolhaard niet perse gevaarlijker maken dan bijvoorbeeld kaarsen, een barbecue of warme pan.

Nadelen van een bio-ethanolhaard

 • Een bio-ethanolhaard moet regelmatig bijgevuld worden. Hij brandt zo’n vier uur en kan daarna niet direct bijgevuld worden. Hij moet namelijk eerst afkoelen.
 • Een bio-ethanolhaard is duurder in verbruik dan andere haarden. Hier staat tegenover dat hij in aanschaf echter weer stukken goedkoper is.

Al met al zijn wij hartstikke tevreden met onze bio-ethanolhaard. De ombouw hebben we overigens laten maken door een timmerman. En een echte gashaard staat nog steeds op ons verlanglijstje, maar tot de dag dat we voldoende hebben gespaard voldoet deze prima.

Ook enthousiast geworden over een bio-ethanolhaard? Deze bio-ethanolhaarden staan mooi in elke woonkamer:

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

* deze blogpost bevat affiliate links.

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan ook:

2018-10-17T14:51:59+00:0021-10-2018|2 Comments

About the Author:

2 Comments

 1. Mc 2 december 2018 at 18:48 - Reply

  Het bio ethanol stinkt , alleen als een tijd in de ruimte ziet heb je minder last van omdat ga je aan wennen .Het zijn wel gezellig dat wel
  Bovendien als je hebt wit geschilder kreeg je donker muren .
  Elektrische kagels met vlammen is vriendelijk en als een beetje keel koud is en vochten , binnen een half uur is voorbij wordt snel warme en maken de muren niet vies

  • Ilse van Elleswijk 2 december 2018 at 19:40 - Reply

   Wat vervelend dat het bij jou niet beviel! Ik denk dat je een ander merk bio ethanol hebt gebruikt want van stank hebben we hier echt geen last en ook niet van donkere muren (de groene muur was hiervoor 2 jaar lang wit en bleef ook gewoon wit :)). Persoonlijk vind ik een elektrische kachel niet mooi, maar fijn dat jij er wel blij mee bent!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.