Er zijn veel verschillende kleuren wit voor in huis. De meest gekozen wittinten zijn de RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016 en ook RAL 9003 wordt steeds vaker gekozen. Maar wat is nou het verschil tussen deze wittinten? En hoe kies je de juiste tint wit voor in huis? In welke situatie kies je voor RAL 9016? En wanneer voor RAL 9010? Ik leg het jullie uit.

RAL 9016

De RAL 9016 wint de laatste tijd enorm aan populariteit. Deze tint is net wat (koeler) wit in vergelijking met RAL 9010 en RAL 9001. De officiële naam van de RAL 9016 is verkeerswit. Deze tint wit is heel neutraal en absorbeert de kleuren uit de ruimte. Omdat de RAL 9016 zo neutraal is en balans creëert in een ruimte kiezen veel mensen voor deze tint.

RAL 9010

De RAL 9010 was lange tijd heel populair. Als je in de bouwmarkt een emmer witte verf wilt kopen staat deze RAL tint vaak in grote emmers vooraan in de bouwmarkt voor je klaar. De RAL 9010 is nog steeds de standaard tint voor in nieuwbouwwoningen, deuren, kozijnen en stopcontacten worden vaak in deze tint geleverd. De RAL 9010 is een mooie balans, niet te warm en niet te kil. Deze wittint past bijvoorbeeld prima in een landelijk interieur. De officiële naam van de RAL 9010 is zuiver wit, maar ook de naam gebroken wit wordt vaak gebruikt.

RAL 9001

Een jaar of 10 geleden was de RAL 9001 heel populair. Deze wittint is een wat warmer wit dan de andere witten. Daardoor vinden sommige mensen hem wat gelig ogen. De officiële naam van de RAL 9001 is crème wit. Deze wittint wordt soms nog in de nieuwbouw gebruikt, maar steeds minder. Vooral in oudere huizen zie je de RAL 9001 nog bij deuren, kozijnen en stopcontacten.

RAL 9003

De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.

Nog meer wittinten

Naast deze vier RALkleuren zijn er nog veel meer soorten wit. Op mijn Histor kleurenwaaier is een enorme keuze uit wittinten. In sommige zit bijvoorbeeld een tintje blauw of groen, wat perfect kan aansluiten bij andere kleuren in een ruimte. Zit jouw perfecte wittint niet tussen de genoemde RALkleuren? Dan is er nog meer dan genoeg keuze! Ook heeft elke verf zijn specifieke eigenschappen. Zo is er bijvoorbeeld afwasbare muurverf, ideaal met kleine kinderen of huisdieren in huis.

Hoe kies ik de juiste kleur wit?

Leuk die technische uitleg over de verschillende wittinten, maar welke wittint past nou het beste bij jou en je inrichting? Daar kom je maar op één manier achter. Zorg dat je verschillende staaltjes in huis hebt en kijk per ruimte, en op verschillende momenten van de dag, welke wittint nu echt het mooist staat.

Maak niet de fout om door de schilder je nieuwbouwwoning in één en dezelfde RAL tint te verven. Vaak wordt hier uit praktische en budget overwegingen voor gekozen. In de praktijk zul je zien dat dan net de verkeerde wittint voor de ruimte gekozen is. Enorm zonde en iets wat te voorkomen is door vooraf de juiste kleuren uit te kiezen.

Kom je er na deze uitleg nog niet uit om de juiste kleuren voor in huis uit te kiezen? Als interieurstylist weet ik als geen ander welke kleuren wel en niet werken in een ruimte. Ik help je graag. In een uurtje interieuradvies kan ik je bijvoorbeeld helpen de juiste kleuren voor in huis uit te kiezen. Mail of bel mij gerust voor meer informatie.

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

Op zoek naar nog meer inspiratie? Lees dan ook:

ral wittinten