Stappenplan voor het maken van een industriële schuifdeur (budgetproof!)
schuifdeur zelf maken

Stappenplan voor het maken van een industriële schuifdeur (budgetproof!)

Al tijden stond hij op mijn verlanglijstje: een industriële schuifdeur. En eindelijk heb ik er één, en nog eens helemaal zelfgemaakt ook! Het totale project heeft mij nog geen 200 euro gekost, inclusief stalen schuifsysteem en deurgrepen.

Ik laat jullie zien hoe je zelf ook zo’n gave loftdeur op rails maakt en vertel vooral ook wat je niet moet doen, want het project verliep niet helemaal soepel…

DIY: Industriele schuifdeur

Benodigdheden:

  • Vurenhouten planken. Voor een deur van 230 hoog en 90 cm breed kocht ik de volgende planken:
    • 8 planken van 12 x 94 mm en 240 cm
    • 5 planken van 18 x 143 mm en 240 cm
    • 2 planken van 12 x 119 mm en 240 cm

Ik kocht de planken in de aanbieding met een actie van 1 + 1 gratis en liet ze in de bouwmarkt op maat zagen. Ik betaalde daardoor maar zo’n 60 euro voor deze planken. Dus hou vooral de aanbiedingen in de gaten als je ook aan de slag wilt met dit project!

Bij het kopen van de planken ging ik al de mist in trouwens. Vanwege een foute berekening had ik 1 plank te weinig gekocht en moest ik nog een keer terug naar de bouwmarkt. Teken dus van te voren goed uit wat je nodig hebt aan planken om jezelf een extra ritje naar de bouwmarkt te besparen.

Werkwijze:

Je begint met het maken van de houten loftdeur van de vurenhouten planken. Lijm eerst de 8 planken van 12 x 94 mm aan elkaar met aan de buitenkant de planken van 12 x 112 mm. Dit doe je door de aan de zijkanten van de planken de houtlijm zo goed mogelijk te verdelen en uit te smeren.

Eventueel kan je daarna met lijmtangen de planken aan elkaar klemmen. Ik had zelf geen lijmtangen in huis en vond het een te dure investering. Omdat de planken daarna toch nog met schroeven aan elkaar bevestigd worden heb ik deze stap overgeslagen maar de planken zo goed mogelijk tegen elkaar aan geperst.

houtlijm gebruiken

Als de basis van de deur af is kan je het frame gaan maken. Ook hier gebruik je weer heel veel houtlijm (nog veel meer dan is afgebeeld op de bovenstaande foto!).

Bij gebrek aan lijmtangen heb ik stapels boeken op de planken gelegd om het geheel goed aan te drukken. Daarna heb ik het hout opgeschuurd.

Nu de vorm van de deur af is heb ik alle planken goed aan elkaar bevestigd met schroeven.

Er zijn ook werkbeschrijvingen online te vinden die deze stap overslaan, door het gebruik van lijmtangen zou de deur stevig genoeg moeten zijn. Omdat ik deze stap heb overgeslagen, maar ook omdat ik mijn twijfels had over de stevigheid met alleen het gebruik van houtlijm, heb ik toch voor schroeven gekozen.

Het afwerken van de deur

Hierna kan je gaten en kieren gaan opvullen met kneedbaar hout. Niet elk kiertje hoeft opgevuld te worden, maar de wat grotere kieren en gaten kan je opvullen zodat er een mooi geheel ontstaat.

Zoals je ziet zit bij mij de houtvuller ook op andere plekken dan in de kieren, ik ben niet zo handig met dit soort dingen. Door nog een keertje over deze plekken te schuren, schuur je het grootste deel van deze vlekken er alsnog af.

houtvuller gebruiken

Als de houtvuller is opgedroogd kan je de deur in de beits gaan zitten. Ik had in een opwelling een beits in de winkel gehaald maar toen ik deze wilde gaan gebruiken was ik toch niet tevreden over de kleur. Dus hup, weer terug naar de bouwmarkt om een andere kleur beits te halen.

Uiteindelijk ben ik blij dat ik dit gedaan heb want ik ben super blij met de gekozen beits. Met het aanbrengen van de beits moet je voorzichtig te werk gaan want er ontstaan al snel vlekken en kleurverschil. Alhoewel de deur bij mij niet overal even egaal is ben ik toch blij met het resultaat.

deur beitsen

Nu is de deur klaar en kan je aan het schuifdeur systeem beginnen. Bij het aan de kant zetten van de deur ging er nog iets mis bij mij, want ik dacht hem wel in mijn eentje te kunnen tillen. Nou niet dus, met als gevolg dat de deur op de grond, en uit elkaar viel. O no! Gelukkig was dit met een paar extra diepe schroeven weer snel hersteld!

Het installeren van het stalen schuifdeur systeem

Bij deze stap heb ik de hulp van mijn man ingeschakeld, aangezien ik dit niet alleen kan. De muur waartegen de industriële schuifdeur bevestigd wordt hebben we net nieuw laten plaatsen.

Bij het plaatsen van de gipsmuur is er extra achterhout geplaatst, zodat de wand stevig genoeg is om de deur te kunnen dragen. Let er bij het installeren van de schuifdeur op dat jouw wand ook sterk genoeg is om dit systeem te kunnen dragen.

Het installeren van de rails ging bij ons niet helemaal soepel. Op 1 plek bleken we namelijk in het aluminium frame van de muur te moeten boren, waar we maar heel lastig doorheen kwamen. Ook dit leverde weer een extra rit op naar de bouwmarkt voor het halen van een geschikte boor.

Toen dit eenmaal gelukt was was het installeren van het schuifsysteem gelukkig niet zo ingewikkeld meer. Helaas blijkt de railing bij ons net een paar mm scheef te hangen waardoor de deur soms de neiging heeft weer open te schuiven, oeps! Maar als we de deur met wat geduld dichtschuiven gaat het gelukkig wel goed.

Voor de laatste stap, de deurgrepen, kon ik voor de vierde keer naar de bouwmarkt omdat de schroeven net te kort bleken. Maar gelukkig was dit snel verholpen en is de industriële schuifdeur eindelijk af!

KlussenKlussen
zelf industriele schuifdeur maken
zelf houten deur maken

Wat vinden jullie van het resultaat? Ik ben erg blij met onze industriële schuifdeur, maar ook vooral blij dat het eindelijk af is.

Als je voor een schuifdeur in huis kiest is het wel slim om met een aantal dingen rekening te houden. Bekijk mijn tips waar je op moet letten bij een schuifdeur in huis.

De rest van de studeerkamer heeft hierna nog een make-over gekregen. Het bureau verhuisde naar een andere plek en in de hoek waar het bureau nu staat heb ik een workshopruimte gemaakt. Het resultaat is zo tof!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

9 gedachten over “Stappenplan voor het maken van een industriële schuifdeur (budgetproof!)”

  1. Hoi Ilse, ik vind het echt heel mooi geworden! Bedankt voor de uitgebreide omschrijving. Weet je misschien ook nog waar je debhandgrepej hebt gekocht?

    Groetjes,
    Rosanne

  2. Mooi die schuifdeur! Maar een vraagje..Heb je onder geen klein steuntje of iets voor t klapperen van de deur tegen te gaan?

  3. Pingback: DIY Houten tuindeur: zo maak je die zelf! – Go Gracy DIY en Interieur blog

  4. Mooie schuifdeur! Ik heb er zelf deze week ook 1 gemaakt en ben er ook heel erg blij mee. Ik moet de deur alleen nog beitsen, weet je nog welke beits(kleur) je gebruikt hebt?

  5. Hoi Ilse, vraagje:

    Ik zie een plint op de muur waar de schuifdeur voor schuift. Kan de plint gewoon blijven of zorgt de plint er voor dat de schuifdeur niet helemaal dicht tegen de muur hangt? Of is dat te verwaarlozen?

    1. De deur hangt inderdaad niet helemaal strak tegen de muur. Maar naast de plint zorgt de rails + deurklink er ook voor dat de muur een klein stukje van de muur afhangt. Voor op mijn kantoor vind ik dit zelf niet vervelend en ik ervaar hier nauwelijks tocht van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven