10 x inspiratie voor decoratie achter de bank

10 x wooninspiratie voor boven de bank

Als interieuradviseur krijg ik heel vaak de vraag van mijn klanten wat er leuk staat boven de bank. Veel mensen vinden het lastig om leuke wanddecoratie voor boven de bank uit te kiezen. En alleen een bank tegen een verder lege muur ziet er vaak wat saai uit.

Ik zie vaak dat mensen iets kiezen wat eigenlijk te klein is en daarom er een beetje zielig en verloren bijhangt. Zonde, want er zijn genoeg leuke dingen om de woonkamer er mooi uit te laten zien!

Je kunt kiezen voor één grote blikvanger boven de bank, maar het is ook leuk om verschillende decoratie te combineren.

Daarom deel ik in dit artikel leuke inspiratie voor decoratie boven de bank.

decoratie boven bank

1. Een groot wandkleed boven de bank

Helemaal hip en een groot effect: met een mooi groot wandkleed boven de bank ziet het er direct gezelliger uit in de woonkamer. Een groot voordeel van een wandkleed is ook dat dit de akoestiek in de ruimte verbetert.

Je hebt wandkleden met allerlei verschillende prints, zoals abstracte figuren of een juist een stilleven van bloemen. Bekijk ook dit overzicht met de 10 mooiste wandkleden van dit moment.

2. Een mooi grote spiegel voor een ruimtelijk effect

Een mooi spiegel boven de bank is ook een leuk idee. In klassieke en landelijke interieurs zie je vaak een horizontale spiegel met een lijst van hout, zilver of goud.

In moderne interieurs zoals de woonstijl Japandi en Hotel Chique zie je juist vaak verticale spiegels, bij voorkeur met organische of ronde vormen. Vaak wordt de spiegel dan gecombineerd met andere decoratie om er een mooi geheel van te maken.

Spiegels hebben als voordeel dat ze licht weerkaatsen, waardoor de woonkamer er ruimtelijker en lichter uitziet. Zeker in een kleine of donkere woonkamer is het daarom een slim idee om een spiegel boven de bank te hangen als wanddecoratie.

overzicht abstracte moderne wanddoeken

3. Een plank of wandrek boven de bank

Nog zo’n leuk idee: wat dacht je van een plank boven de bank? Ideeën genoeg: van stoere robuuste plank met leren plankhouders tot Ikea Mosslanda lijst waar je elke keer nieuwe posters op kan plaatsen.

Durf hierbij voor groot te kiezen, hang een brede bank boven de bank voor voldoende impact. Je hoeft de plank niet perse precies in het midden te hangen, soms pakt het zelfs leuker uit om dat niet te doen.

Natuurlijk is het nog een flinke uitdaging wat je dan weer op de plank zet. Probeer met hoogte en vorm te variëren, zoals ik in onderstaand voorbeeld aan een klant heb geadviseerd. Je kunt ook spelen met kleur of juist voor decoratie met verschillende texturen kiezen.

zithoek impressie interieuradvies

In plaats van een wandplank kan je ook voor een leuk wandrek aan de muur kiezen. Bijvoorbeeld eentje met organische vormen wat nu helemaal hip is of juist een rond industrieel wandrek voor een industrieel of landelijk interieur.

Hang het wandrek liever niet in het midden op, maar juist op ongeveer 2/3 van de bank. Je zult zien dat wanneer je het wandrek niet precies in het midden ophangt dit veel leuker staat.

4. Akoestische panelen

Akoestische wandpanelen zie je steeds vaker als wanddecoratie in de woonkamer. In een lichter interieur wordt vaak voor een tint als eiken gekozen en in een iets stoerder interieur zie je juist een donkere tint als walnoot vaker terug.

Heel vaak worden de akoestische panelen achter het tvmeubel of achter de eettafel geplaatst, maar juist achter de bank staan deze panelen ook leuk.

Je kunt de hele wand achter de bank met de akoestische panelen bekleden, maar meestal is het mooier om maar voor een gedeelte van de wand te kiezen. Je zou hier net als in dit voorbeeld de akoestische panelen precies in het midden van de muur kunnen bevestigen, maar zelf vind ik het leuker om juist één kant van de bank te bekleden.

5. Een 3D canvas aan de muur

Steeds vaker zie je mooie schilderijen met een 3D effect aan de muur boven de bank. Dit is een simpel wandobject in één neutrale kleur, meestal (off)white, zwart of bruin met opvallende grafische vormen.

De meeste design merken hebben al mooie schilderijen met dit design uitgebracht en ook steeds meer budget winkels volgen nu met leuke look-likes gebaseerd op deze schilderijen.

Als je van minimalistisch en simpel houdt dan staat een 3D canvas prachtig boven de bank!

6. Decoreer het met natuurlijke decoratie

Hou je van een natuurlijke uitstraling? Kies dan voor wanddecoratie gemaakt van natuurlijke materialen.

Bijvoorbeeld een wandkleed van jute of zelfs een aantal natuurlijke manden aan de muur. Ook de juju hat, gemaakt van veren, is een leuk voorbeeld van natuurlijke wanddecoratie. Ik heb deze zelf aan de muur boven het tv-meubel hangen, maar ook boven de bank staat dit erg leuk.

7. Een schotse hooglander boven de bank

Deze decoratie voor boven de bank is al jaren hip en dat is niet zo gek, want deze afbeelding straalt rust en sfeer uit.

Zeker als je van landelijk en stoer houdt dan staat deze decoratie perfect boven de bank. Deze poster is ook leuk voor boven de eettafel of boven het tv-meubel, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

8. Hangplanten voor je urban jungle

Ook hangplanten doen het prima boven, of achter de bank. Varieer in hoogte voor een spannend geheel. Pas wel op met water geven, je wilt natuurlijk niet dat je bank ook water krijgt.

9. Lamp boven de bank

Een mooie lamp is niet alleen mooi boven de bank, maar ook functioneel. Zo weet je zeker dat je voldoende licht hebt om je favoriete boek te lezen.

Maar er zijn verschillende mooie wandlampen te koop die niet alleen functioneel zijn maar ook decoratief en daarom een leuke aanwinst zijn voor aan de muur boven de bank.

10. Combineer!

Alle ideeën in dit artikel zijn ook ideaal om te combineren. Zo creëer je een unieke setting voor boven de bank die perfect bij jou en je familie past. Je hoeft dus niet maar één idee uit dit rijtje te kiezen, juist een aantal van deze voorbeelden met elkaar combineren maakt het extra gezellig in de woonkamer.

En natuurlijk kan je dit ook weer met andere wanddecoratie combineren, zoals een bijzonder beeldje, posters en meer.

Bekijk voor meer wooninspiratie ook eens deze stylingideeën voor de muur achter de eettafel.

Kom je er niet helemaal uit? Natuurlijk kan ik je ook helpen met een advies op maat in de woonkamer.

Liefs, Ilse

Bewaar dit bericht voor later op Pinterest:

wanddecoratie woonkamer bank

Ook wel bekend als Monkey Mask of Monstera Obliqua. Kan zowel als hangplant of als kamerplant.

Verschillende afmetingen (tip: combineer 2 verschillende lampen met elkaar op de muur)

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven