Instagram pods – wat is het en waarom kan je het beter niet gebruiken?

//Instagram pods – wat is het en waarom kan je het beter niet gebruiken?

Instagram pods – wat is het en waarom kan je het beter niet gebruiken?

Het is weer tijd voor een nieuwe rubriek! Vanaf nu zal ik elke maand een onderwerp van social media uitlichten. Naast interieurstylist en -blogger werk ik namelijk ook als trainer social media. Tijdens mijn trainingen komen er veel verschillende vragen voorbij en het leek mij leuk elke maand een onderwerp uit te lichten. We trappen af met een onderwerp waar veel om te doen is. Instagram pods: wat is het? Wat zijn de voor- en nadelen? En waarom kan je het, naar mijn mening, beter niet gebruiken?

Instagram pods – Wat is het?

Ik kan mij voorstellen dat de meeste mensen niet weten wat Instagram pods zijn. Daarom eerst een korte uitleg. Het algoritme op Instagram bepaald hoe vaak een foto van je voorbij komt bij anderen. Niet al je volgers krijgen je foto’s te zien, Instagram laat maar een klein percentage van je volgers jouw foto zien. Niemand weet precies wat er van invloed is op het algoritme, dat houdt Instagram geheim. Maar waarschijnlijk zijn het aantal likes en reacties van invloed op hoe vaak je foto getoond wordt aan anderen. Hoe meer reacties op een foto, des te groter deel van jouw volgers jouw foto te zien krijgt.

Om het algoritme van Instagram te beïnvloeden worden er veel Instagram pods opgestart. Dat is een groep mensen die elkaar, meestal via direct message in Instagram, laat weten wanneer ze een nieuwe foto posten. De anderen in de groep moeten dan zo snel mogelijk een like en reactie op de foto achterlaten, in de hoop dat het algoritme hiermee positief beïnvloed wordt en je foto beter zichtbaar wordt voor je volgers.

Voordelen Instagram pods

Ondanks dat Instagram pods niet lijken te werken voor het algoritme (kom ik later in het artikel op terug) zitten er wel een aantal voordelen aan deze pods:

– Je hebt veel contact met mensen met dezelfde interesses. Ik heb begrepen dat er op deze manier zelfs vriendschappen zijn ontstaan!

– Als je in een leuke pod zit kan je elkaar helpen door te groeien. Niet door het algoritme te beïnvloeden, maar wel door elkaar feedback te geven en elkaar verder te helpen.

– In een pod zitten meestal wel 1 a 2 mensen die goed op de hoogte zijn van alle nieuwtjes. Door informatie uit te wisselen blijf jij op de hoogte van al het nieuws!

Nadelen Instagram pods

– In een pod ben jij vaak verplicht binnen zoveel tijd op een foto te reageren. Niet alleen is je reactie niet meer spontaan, er zit ook een bepaalde druk achter om te reageren.

– Je moet op iedereen in de pod reageren. Ook op mensen die jou eigenlijk helemaal niet inspireren. Zo wordt Instagram, voor mij, toch een beetje minder leuk.

– Het doel waarvoor de pod gestart is, hoger in het algoritme te komen, lijkt niet te werken.

– Grote kans dat jij met een pod meedoet omdat je zakelijk gezien iets met je account wil. Maar bereik jij op deze manier wel je klanten? Waarschijnlijk niet!

– Veel bloggers en influencers werken ook met pods. Bedrijven met wie ze samenwerken kijken namelijk naar het aantal reacties en likes op een bericht. Maar deze bedrijven weten ook steeds vaker van het bestaan van pods af. En zeg nou zelf, met wie zou jij als bedrijf liever samenwerken? Met een influencer met misschien iets minder, maar wel oprechte, reacties of met een influencer met allemaal reacties die steeds van dezelfde mensen met dezelfde soort reacties zijn?

Waarom Instagram pods niet werken

Instagram is slim, vaak veel slimmer dan wij denken. De geruchten gaan dat ze tools hebben ontwikkeld waarbij ze kunnen zien wie er gebruik maakt van Instagram pods. Het schijnt zo te zijn dat Instagram deze accounts zelfs straft en nog lager in het algoritme plaats. Of dit echt zo is weet ik niet maar waar rook is is vuur.

Daarnaast heb ik met meerdere mensen gesproken die in Instagram pods zitten. Zij geven aan dat ze niet perse merken extra hard te groeien door de pods. Wel vinden ze het vaak gewoon gezelliger.

Wat veel belangrijker is als je wilt groeien is dat jij goede content plaats. Mooie foto’s en goede teksten op de juiste momenten, en dat je de verbinding aangaat met anderen op Instagram. Niet door middel van pods, maar gewoon oprecht. Inspireer en communiceer is echt effectiever om te groeien.

Zelf maak ik geen gebruik van pods, maar door mooie foto’s te plaatsen en anderen te inspireren groei ik nog steeds in volgersaantal. Natuurlijk komt er ook een stukje strategie bij kijken, maar er zijn veel effectievere methodes dan Instagram pods. Benieuwd naar het opzetten van een strategie voor social media? Dan is de cursus social media misschien wel wat voor jou!

Ik ben benieuwd hoe jij over dit onderwerp denkt. Zit je zelf in een pod? En doe je dit vanwege het algoritme of om andere redenen?

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

2018-04-03T09:41:02+00:0013-02-2018|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Sherilynn 13 februari 2018 at 21:11 - Reply

    Ik zit zelf ook in een pod, maar dit ben ik vooral gaan doen om wat meer persoonlijk contact te hebben met bloggers. Ik vind de content van hun ook oprecht leuk! Maar natuurlijk vind ik het ook leuk dat ik op deze manier wat meer reacties krijg op m’n foto’s. Daarnaast hebben we geen strenge regels gelukkig, dus als ik een dagje geen zin heb in instagram, voel ik ook niet de druk om te reageren op de foto’s van die dag. 🙂

    • Ilse van Elleswijk 13 februari 2018 at 21:15 - Reply

      Fijn dat je in een pod zit waar het vooral gezellig is! Dan kan een pod ook leuk zijn en is de insteek gelukkig meer voor de gezelligheid dan om het algoritme te beïnvloeden 🙂

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: