Mijn 4 ergernissen op Instagram

Mijn 4 ergernissen op Instagram

mijn 4 ergernissen op Instagram - www.interiortwin.com

Ik ben gek op Instagram. Ik breng er heel wat uurtjes op door en kan enorm genieten van al het moois wat ik voorbij zie komen. Maar dat wil niet zeggen dat ik het altijd leuk vind. Er zijn een paar dingen waar ik mij standaard aan irriteer. Daarom deel ik deze keer mijn 4 ergernissen op Instagram met jullie.

SFS / shoutout for shoutout

Mijn grootste ergernis is zonder twijfel de SFS, oftewel de shoutout for shoutout. Heel simpel gezegd houdt dit in dat een account anderen vraagt een foto van haar te delen, en als je dit doet heb jij kans dat het account ook een foto van jou deelt. Ik irriteer mij hier om twee redenen om:

 1. De Instagrammer zegt meestal dat ze de SFS organiseert om andere accounts te ontdekken. Dit is onzin. Ze doet dit om meer volgers te krijgen, want als jij een plaatje van haar deelt zien jouw volgers dit ook weer. Als je echt andere accounts wilt ontdekken dan kan je gewoon kijken bij de zoekfunctie en krijg je inspiratie genoeg. Of je zoekt op een hashtag, dat kan ook.
 2. Met een beetje pech, als de SFS aanslaat, krijg je 100 x hetzelfde plaatje te zien. Ik zit op Instagram om inspiratie op te doen, en 100 x hetzelfde plaatje zien werkt niet echt inspirerend.

Ik wil wel 1 kanttekening maken hierbij. Soms houdt een groot account een SFS. Ze krijgt hier ongetwijfeld meer volgers door, maar tegelijkertijd geeft ze kleinere accounts de mogelijkheid om in 1 keer een groot publiek te bereiken. Het is niet dat ik mij dan niet erger dat ik 100 x hetzelfde plaatje voorbij zie komen, maar ik snap wel waarom dit gebeurd.

Standaard reactie op foto

Er zijn een aantal Instagrammers die onder elke foto reageren met ‘mooi’ of ‘great shot’ en nog meer van dit soort standaard reacties. Begrijp mij niet verkeerd, het kan zijn dat je de foto gewoon mooi vindt en dit laat weten (leuk!). Maar er zijn ook Instagrammers die dit onder elke foto plaatsen. Totaal niet gemeend, dit is puur reageren om het reageren. Ze hopen hierdoor hoger in het algoritme te komen en daardoor meer volgers te krijgen. Dit werkt deels, maar het zorgt tegelijkertijd voor irritatie omdat je reactie niet oprecht is. Als het jouw doel is om meer volgers te trekken dan ben je hierin geslaagd, hoera. Maar uiteindelijk zegt het aantal volgers niet zoveel (voor mij dan), maar wel de betrokkenheid van je volgers. En dan werkt een standaard reactie echt niet.

Geen credits geven aan fotograaf

Op Instagram volg ik vooral anderen die foto’s uploaden die ze zelf hebben gemaakt. Maar er zijn natuurlijk ook genoeg Instagrammers die foto’s plaatsen van een ander. Op Instagram heb ik jullie al een keer verteld dat dit eigenlijk niet mag zonder toestemming van de fotograaf, er zit namelijk auteursrecht op foto’s. Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dit weet. Maar tot mijn verbazing zie ik regelmatig foto’s voorbij komen waar niet eens credits zijn gegeven aan de fotograaf! Ik kan mij hier zo aan irriteren. En mensen, Pinterest of Google is echt geen bron! Wat ik nog het gekst vind is dat bedrijven zich hier ook schuldig aan maken. Een bedrijf hoort gewoon goed op de hoogte te zijn van de regels.

Reclame / geen reclame

Bedrijven weten social media steeds beter te vinden en sponsoren regelmatig Instagrammers. Daar is helemaal niks mis mee, ook ik doe hier aan mee. Als ik een sponsored foto plaats dan gebruik ik hier de #sponsored bij. Maar nu zie ik regelmatig mede Instagrammers heel enthousiast over een product vertellen, en er niet bij vermeld staan dat dit een gesponsorde post is. Ik weet dan niet of ze het product gekocht hebben en gewoon enthousiast zijn, of het product gekregen hebben en dit niet vermeld hebben. Je bent wettelijk verplicht te vermelden als je een gesponsord product krijgt, meer informatie hierover vind je via de stichting reclame code. En bedenk je ook hoeveel invloed je hebt op je volgers, het is dan wel zo eerlijk naar hun toe om te vermelden of je een product hebt gekregen om hier reclame voor te maken.

Zo, dit waren mijn ergernissen op Instagram. Gelukkig is Instagram vooral heel leuk! Ik hoop stiekem dat deze blogpost mensen aan het denken zet, zodat ik mij een volgende keer iets minder op Instagram irriteer ; )

Herkennen jullie de irritaties?

Liefs,

Ilse – InteriorTwin

6 Comments

 1. De SFS kende ik nog niet. Geloof dat de mensen die ik volg meer zo af en toe uit vriendelijkheid iets van een ander delen of omdat ze vrienden van elkaar zijn oid. Kan me de ergernis wel goed voorstellen. Als ik dezelfde afbeelding vaker tegen zou komen, denk ik zelfs dat ik er mensen door zou gaan ontvolgen!

  Fijn dat je wat zegt over auteursrecht en reclamerecht. Daar erger ik me als jurist natuurlijk mateloos aan, maar veel mensen luisteren pas wanneer het al verkeerd is gegaan. Hoe meer hier onderling over gedeeld wordt, omdat het een ergernis is of om een andere reden, hoe meer mensen dit netjes zullen gaan doen.

 2. Johanne schreef:

  Eens! Sponsored posts (met sp erbij of niet) vins ik nog niet eens zo’n dealbreaker. Kan niet echt uitleggen waarom. Maar die standaardreacties vallen mij ook op en dragen werkelijk niets bij. Zelfs bij m’n eigen foto’s heb ik dan nog liever dat ze niets zeggen dan great shot of hartje… Heb je ook tips voor hoe het wél moet? Want daar ben ik nog naar op zoek 😉

  • Ooo lastige vraag van je ? Er is niks mis met af en toe met ‘mooi’ of ‘leuk’ reageren, als je het maar niet altijd en bij iedereen doet. Soms kan je echt op de foto of de tekst ingaan. Bijvoorbeeld: ik vind je bank zo mooi of wat een leuke plannen. Fijne dag. Dan laat je zien dat je de foto en tekst echt gezien hebt. Maar ik snap ook wel dat dat niet bij iedereen lukt, dat zou een dagtaak worden haha

 3. Jill schreef:

  Helemaal mee eens! En ik kan er gerust nog een paar andere aan toevoegen 🙂 Zo erger ik mij blauw aan de follow for follow en mensen die je ‘volgen’ om 5 minuten later opnieuw te ontvolgen. Zelf gebruik ik Instagram heel graag, maar de ergernissen die erbij horen maken mij toch ook soms gek. 🙂

  • O ja, ik herken jouw ergernissen ook! Die follow for follow mensen heb ik niet heel veel last van gelukkig, en als ik het zie rapporteer ik ze bij Instagram als spam 😉 Gelukkig blijft Instagram vooral heel leuk, maar het valt mij op dat de ergernissen voor heel veel mensen zo herkenbaar zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *